← Back to overview

Franciscus & Franciscus over Curaçao

In het voorjaar van 2014 werd F. Franciscus benaderd door Tirzo Martha. Martha was één van de vier scouts voor het staatsieportret van koning Willem Alexander en zeer geïnteresseerd geraakt in het werk van Franciscus en van zijn partner Rienus Gündel Franciscus door de kruisbestuiving van de onderwerpen uit en de techniek van klassieke schilderkunst met fotografie. De opdracht, zoals inmiddels welbekend, voor het portret ##more## ging naar drie andere kunstenaars. Heel jammer natuurlijk. Maar zij stelden Martha voor om als duo artists-in-residence te komen op het door hem en David Bade in 2006 opgerichte Instituto Bueno Bista te Curaçao, een vooropleiding voor Nederlandse creatieve instituten voor jonge bewoners van Curaçao. Martha reageerde enthousiast op het voorstel van Franciscus & Franciscus om daar een serie fotografische portretten te maken van karakteristieke Curaçaoënaars.Bij het Mondriaanfonds werd door F & F een subsidie aangevraagd en dit werd in juni 2014 gehonoreerd. Data van het verblijf werd vastgesteld op 1 januari 2015 tot en met 30 april.
Deze residency werd mogelijk gemaakt door:
Mondriaanfonds, Materiaalfonds voor beeldende kunst en vormgeving, Hans Hazewinkel en Rob Nijkent, Hein Brijker en Jean Knooren, Mr. Wolf Problemsolver, Amsterdam, Paulien Franken en Iban Rosier, Wolbert Kamphuys en Jacqueline Offringa

VRIJDAG 2 JANUARI 2015
Adres Commandeursweg 21, Sunset Valley, een wijkje in het noordelijke deel van Willemstad. Het was inmiddels al donker. De vrijstaande woning was van alles voorzien, squeeky clean maar kaal en ongezellig.

ZATERDAG 3 JANUARI 2015
At home the Wi-Fi password had arrived. Met al onze digitale troep, een paar lapjes, een kaarsje en een goed gevulde koelkast hebben we de woning van ons gemaakt.

ZONDAG 4 JANUARI 2015
Bij de overbuurtjes prijkt een grote diepdonkergroene acacia die wordt bevolkt met groene parkieten. Een Frangipani staat vol in bloei. Om ons huis woekert net als overal op het eiland, een roze gebroken hartje, er wapperwaait een kokosboom en in de voortuin doet de fel paarse bougainville zijn best om kolibries en vlinders te lokken.WEEK 1
MAANDAG 5 JANUARI
Ons eerste bezoek aan het IBB. Het geheel lijkt wel een beetje op een installatie. We zijn onder de indruk van aanwezige digitale apparatuur. Mail van Flatland gallery. Twee grote schilderijen van Frans doen mee in een groeps expo in het Frans Hals Museum komende zomer. De curatoren zijn Lex Terbraak en Ann Demeester. Een leuke opsteker!

DINSDAG 6 JANUARI
Presenatie op het IBB met een rij kleine houten sculpturen van restmateriaal, een beschilderd autowrak en een slanke jongen in rode onderbroek met rode verfstreken op zijn huid in rijdende constructie. Onze kleine tijdelijke Hyunday ingeruild voor de gereviseerde knalrode Nissan pick up. Op weg naar huis een regenboog boven Rio Canario.

WOENSDAG 7 JANUARI
…recupereren… Tijdens het avondeten think tanken we wat over onze toekomstige lessen/ workshop op het IBB.

DONDERDAG 8 JANUARI
Om 15.00 rijden we een strandje verder dan Boca Sa Mi naar Kokomo beach. We zien de zon in de zee zakken.Terug zien we flamingo’s…

VRIJDAG 9 JANUARI
We werken aan huis de hele dag door aan de presentatie.
’s Avonds. Moe. We verongelukken bijna, nemen de bocht te kort en rijden keihard op een stoepje af. Het gaat maar net goed. De witte lijnen op de rijweg zijn hier vaak geheel verdwenen.

ZATERDAG 10 JANUARI
Van de tuinman bij de buren krijgen we een knalrode Faja Lobo of Pauwenkers, vereeuwigd voor ons bloemenarchief. De natuur is in volle glorie na alle regen.

ZONDAG 11 JANUARI
Oostwaarts naar het nabijgelegen landhuis Brievengat, dicht. Een vreemde sfeer omdat we niemand zien maar wel Zuid-Amerikaanse feest muziek horen. Het museum Kura Hulanda is eveneens dicht. Zondag…WEEK 2
MAANDAG 12 JANUARI
Op zoek naar een geschikte plek om portretfoto’s te schieten op het terrein. Het licht varieert nog door afwisselende bewolking en zon maar we vinden een paar mooie plekjes.Terug op het atelier klopt David Bade aan.

DINSDAG 13 JANUARI
Om half acht met de pick-up-truck naar de St. Jorisbaai, een baai aan de oostkant van het eiland. Verlaten ligt de baai er mooi bij. Het zonlicht is nog zacht een roze en met aan de einder donkere stukken in de lucht waar regenbuien uitkomen. Op veel plekken treffen we oude wasmachines, TV’s, kapot plastic tuinmeubilair en wat dies meer zij aan. Zonde!

WOENSDAG 14 JANUARI
Chikungunya! Bijna iedereen die je hier spreekt heeft het gehad. Dragen lange kleding, meestal schoenen met sokken en smeren en spuiten ons arm.
Om 14.00 zijn we op het IBB voor lezing van Frans.

DONDERDAG 15 JANUARI
We kijken NOS journaal gemist. Belgie is nu na de slachtpartij bij Hebdo Charlie in Parijs in de ban van dreigende aanslagen. Beangstigend.

VRIJDAG 16 JANUARI
We maken de eerste foto op het IBB met stagiaire Silvia. We gebruiken het op het IBB terrein gevonden hondenschedeltje en plaatsen de los geschoten tattoos van Silvia in de montage op haar borst en in haar nek.

ZATERDAG 17 JANUARI
David woont in een aangenaam huis op palen. Is een prima gastheer. Hij is bijna constant aan het woord maar is loyaal, combineert het maken van kunst met zeer plausibele sociale bevlogenheid en staat bovendien open voor andere zienswijzen dan de zijne.

ZONDAG 18 JANUARI
Naar de Caracasbaai, een mini natuurgebiedje met meertje met roze water en er is een oude ronde vesting die we beklimmen. We maken foto’s.WEEK 3
MAANDAG 20 JANUARI
We gaan naar het IBB om een achtergrond te schieten en houden telkens een kleine uitgeknipte contour tegen het LCD schermpje van de camera om al van te voren te kunnen zien of de achtergrond met een persoon er voor een mooie compositie gaat maken. Rienus heeft zijn eerste snorkel ervaring..

DINSDAG 21 JANUARI
We maken de opnames van Tirzo. Hij is heel relaxed. Het blauwe shirt van Westwood, tuurljk uit de kast van Rienus, staat mooi op zijn bruine huid en past als het voor hem gemaakt is.

WOENSDAG 21 JANUARI
Vier studenten hebben de opdracht gekregen iets te doen met een kunstenaar gecombineerd met het thema regenboog. Een performance gebaseerd op Kienholz, een regenboog kostuum naar Malewicz, een installatie naar een ons onbekende schilder en drie schilderijen die geïnspireerd waren door Basquiat.

DONDERDAG 22 januari
Op weg naar het IBB maakt Frans foto’s van de voor de boogde wandschildering hoek Commanchestraat/ Montezumaweg. In de tuin van het IBB worden we door twee studenten geïnterviewd.

VRIJDAG 23 JANUARI
Ons negentienjarige model Sindey doet heel cool maar halverwege de shoot wordt ze onwel. Maar ze is stoer. Zelfs als wij haar verzekeren dat we ook volgende week verder kunnen wil ze door en het vandaag afmaken. We laten de krullers uit haar halen en gaan verder.
Bij het Seaquarium. Hooggeblondeerde Hollandse ‘schonen’, groepjes jongens in lawaaibroeken, dronken hockeymeisjes en de obligate bezienswaardige blonde barkeeper. “Hier is het elke vrijdagavond gezellig”, zegt hij, “want dan komen al de Nederlanders bij elkaar.”

ZATERDAG 24 JANUARI
Fiona, docent aan het IBB, neemt ons mee naar de vlakte Hato en Boca Grande, aan de noordkust. Indrukwekkende stroken kust waar de rooie aarde tegen de donkerblauwe zee afsteekt en puntige rotsformaties grillige plaatjes maken. We sluiten af bij Playa Grande het meest noordelijk strand van Curaçao waar je kan zwemmen. We tuffen over de zuidelijke hoofdweg, soms geheel ‘betunneld’ door groen, naar huis en rijden Willemstad weer in terwijl de zon ondergaat. Een dag met een gouden randje.

ZONDAG 25 JANUARI
We regelen dat ons werk in NY op tijd aankomt voor de vernissage op 27 februari.WEEK 4
MAANDAG 26 JANUARI
We fotograferen op het IBB student Rachid. Hij is een slanke zachtaardige jongen met een mooi tamelijk woest gezicht en heeft grote Afrikaanse ringen in zijn oren gepiercet. Hij heeft ranke handen met lange onverzorgde nagels. Het werken met het ongetrainde model, in de hitte op een locatie waar van alles om je heen gebeurt. Het maakt het fotograferen een beetje een theaterstuk.

DINSDAG 27 JANUARI
Moed verzameld en Rina Penso gebeld. Rina: “Ken je de Burger King op Schottegat? Daar moet je linksaf!” Zo gaat dat hier. We spreken af op donderdag 10 uur.
Langs Samson, de enige winkel op Curcao met een klein aanbod schilder- en tekenspullen.

WOENSDAG 28 JANUARI
Op het atelier. De met pushpins opgehangen vellen papier van de muren gewaaid. Een goed begin… Rienus doet zijn presentatie. Er zijn geen vragen. Is het cool of desinteresse? We kunnen er nog geen pindakaas van maken.

DONDERDAG 29 JANUARI
Om 9.45 staan we bij Rina Penso op de stoep. Er is meteen een klik. We leggen uit wat we hier doen en swipen voor haar met Ipad door onze foto’s heen. Ze is laaiend enthousiast en wil meedoen aan ons project. Tot 15.00 hangen we gezellig bij haar rond en in het huis en horen haar verhalen, kijken kranten artikelen door, bladeren door haar fotoboeken en kijken samen naar twee in het Papiaments gesproken films uit begin jaren tachtig die Rina bij tijd en wijlen voor ons vertaald. Een onvergetelijk kennismaking met een echte, in de Orde van Oranje Nassau geridderde!, diva.

VRIJDAG 30 JANAUARI
Om 11.00 kunnen we aan de slag met Ziggy maar er is zonder ons medeweten voor Ziggy nog een beoordeling gepland. We moeten daarom voort en schieten van Ziggy ongewild en licht geirriteerd minder en sneller dan we ooit gedaan hebben. Eén van de studenten heeft Frans zijn inkttekening van Ziggy gefotografeerd en gebruikt in één van haar collages. Jatwerk of artistieke vrijheid. Een leuk thema voor een workshop die Frans gaat geven.

ZATERDAG 31 JANUARI
Naast elkaar werken we aan ons ‘bureau’ tot 15.00 aan Rachid. Vinden voor hem een hagedisje als prop. We geven hem een ‘vensterbankje’ en plaatsen het beestje voor hem alsof het zijn getemde huisdiertje is. Dat maakt van hem in één klap een veel minder strenge man en dat klopt veel meer met hoe hij is en hoe wij hem willen portretteren.
We rijden met beeldschoon avondlicht naar Willemstad maken onderweg foto’s van Saliña. Later regent het pijpenstelen.