← Back to overview

Franciscus & Franciscus over Curaçao II

ZONDAG 1 FEBRUARI
We passen van alle foto’s huidskleur aan die te oranje blijkt bij nader in zien. Een roofvogel die we hebben geschoten boven Booibaai vervangt bij Rachid het vliegtuigspoor. Laat in de middag naar Pietermaal, Boca Simon om foto’s te maken.

WEEK 5
MAANDAG 2 FEBRUARI
Op het atelier gaan we vroeg aan het werk en laten Simeon ten Holt, Callas en de Stabat Mater van Vivaldi door Aafje Heynis door de gebouwen schallen. De studenten draaien graag rap of een ratje toe van verschillende muzieksoorten en niet zelden tegelijkertijd.

DINSDAG 3 FEBRUARI
Overleg over de portretten serie. Wishlist: een black magic woman, padvinders, een geestelijke, een oude zwarte man met grijs haar en baard en nog meer mooie jonge meiden fotograferen voor de serie… hoe komen we daar aan?##more##

WOENSDAG 4 FEBRUARI
Naar Kura Hulanda in Ottrobanda. Het museum wordt in onze gids beschreven als ‘een magnifiek vormgegeven geheel, dat tot de beste musea van Curaçao gerekend kan worden’ maar wij komen teleurgesteld naar buiten. Wat we zoeken is materiaal voor onze foto’s zowel inhoudelijk als fysiek, bijvoorbeeld kostuums, of munten, kleine objecten die we onze personages kunnen laten vasthouden of als props op een vensterbankje kunnen plaatsen. We vinden niks.

DONDERDAG 5 FEBRUARI
De mailing. Altijd een secuur werkje. Per letter van het alfabet wordt het adres boek in de BCC gezet. Als alles is verstuurd komen we erachter dat er geen plaatjes te zien zijn in de nieuwsbrief… altijd hetzelfde.

VRIJDAG 6 FEBRUARI
We gaan vanavond UIT! Naar Project X bij Kokomo. Als we op de locatie aankomen voelen we de bui al hangen. Een hoop geblondeerde NL meiden en bijpassende mannen. Een DJ die om de haverklap tussen de kinderdisco en rampetampnummers door schreeuwt dat je mee moet klappen. Gedesillusioneerd rijden we naar huis.

ZATERDAG 7 FEBRUARI
Maken foto’s van billboards waar we later misschien onze portretten in willen monteren. Rijden naar het westen van het eiland. Het uitzicht is adembenemend.

ZONDAG 8 FEBRUARI
Gewapend met de D200 op achtergrondenjacht in de straatjes van Pietermaal en Marie Pompoen met namen als Oranjestraat, Wageningenstraat, Nijmegenstraat en Scheveningenstraat. In Pietermaal wisselen authentieke gerestaureerde panden elkaar af met door hekwerken afgezette bouwvallen. In Marie Pompoen dwalen we door meestal onverharde straatjes waar de pittoreske huizen kleiner zijn. Soms zitten er wat mensen buiten bij elkaar. De grote speakers buiten gezet of de autodeuren open en dan lekker hard latin laten schallen. We wringen ons door hekwerk van een imposant huis dat meteen aan de zee grenst en totaal in verval is geraakt. Kijkend je door je oogharen zie je nog de grandeur.WEEK 6
MAANDAG 9 FEBRUARI
Enthousiast bericht van New Yorkse kledingverhuur. We moeten naar Jersey komen en zien er een nieuwe uitdaging in om in aldaar gefotografeerde kostuums integreren in het materiaal dat we hier maken.

DINSDAG 10 FEBRUARI
We laten Rina de gouden gala jurk aandoen met het organza stolajasje. Ze komt naar buiten en het lijkt alsof het voor haar gemaakt is, ziet eruit als een miljoen dollar biljet. Ze is er zelf ook van onder de indruk.

WOENSDAG 11 FEBRUARI
Het is een klus om van Rina de zachte Curaçaose koningin te maken die we willen tonen. Maar we vinden het materiaal dat we kunnen gebruiken en stap voor stap veranderen we haar in de ‘adellijke’ en intelligente dame die wij hebben leren kennen. Gebruiken materiaal dat we hebben gevonden in Pietersmaal, een poortje van het verlaten huis waar we mooie een doorkijkje van kunnen maken met uitzicht op zee.

DONDERDAG 12 FEBRUARI
We willen van Shudarley een jonge Nina Simone maken. Een bloem omringd met vogels. We kopen een design jurk met hand beschilderde pauwenogen.

VRIJDAG 13 FEBRUARI
Er zijn overal standjes met eten en drinken en kleine tribunes gebouwd. Alle balkons langs de route zijn afgeladen. Het is één grote gezellige pantoffelparade van veel bling bling dames, hippe rappers met gouden tanden, geschoren hoofden en lange dreads in de nek maar ook families met baby’s en kinderen, ouderen, alles door elkaar.

ZATERDAG 14 FEBRUARI
’s Avonds bij de Commandeur eten we de ons aangeraden Cubaanse bananen soep. Lijkt erg op onze eigen kerriesaus die we over een bloemkooltje gooien. Blonde serveerdoos gooit een vette vork op Rienus zijn broek en loopt weg zonder er iets aan te doen. Geen fooi dus… en snel naar huis.

ZONDAG 15 FEBRUARI
Bij een minimarket zien we de latino jongen met zwart Ceasar haar en de vleugels op zijn borst getatoeëerd. Hij is perfect voor onze geromantiseerde maffia man met loterijbriefje in zijn hand. Geeft ons zijn nummer en naam, Johan… De lopers in carnavalsoptocht zijn beduidend beter gekleed dan vrijdag. We lopen terug boven langs door de bijna verlaten straatjes van Otrobanda, maken ondertussen foto’s van de mooie huizen. Thuis kijken we de foto’s en we zien het jonge meisje met een snoetje om te zoenen en heel lichte ogen… waarom hebben we haar niet gevraagd?! Haar vader stond nota bene naast haar haar mooie ogen aan te prijzen. Kunnen we haar misschien nog traceren? Een oproep doen op de Curaçaose TV? En de Miss Carnaval 2015! We willen haar hebben eveneens als de rijzige, adellijk Indiaans ogende ouder man met een enorme stieren kop op zijn hoofd.WEEK 7
MAANDAG 17 FEBRUARI
David Bade portretteren. Geven hem snel een ouderwetse coupe. Beetje slordig, de tondeuse geeft het net iets te vroeg op maar voor de foto is het prima. Hij poseert voor ons met in zijn mondhoek een Cubaanse sigaar. Frans bezoekt het ouderlijk huis van Shudarley en eet met gastvrije pa en ma de leguaan. Het disje op de borden ziet er een beetje uit als verse paling maar dan na Tsjernobyl. Het smaakt echter prima.

DINSDAG 18 FEBRUARI
Om 19.00 uur rijden we in een caravaantje naar Otrobando over de brug. Lopen, met koelbox met ijs, rum en cola, richting moskee. We herkennen de groepen, de kostuums en de muziek maar de energie waarmee de lopers aan ons voorbij trekken is vele malen groter dan overdag. We zien het vuurwerk boven de huizen van Otrobanda. We besluiten ons niet door de meute heen te wringen en verlaten Otrobanda via de straten waar nog iedereen druk aan het borrelen en napraten is.

WOENSDAG 18 FEBRUARI
Genieten na van het Carnaval door de foto’s nog eens te bekijken. Om 15.00 rijden we nog even naar Kokomo waar het lekker rustig is.

DONDERDAG 19 FEBRUARI
Het nummer van Johan geeft geen gehoor en we proberen hem op te sporen. Hij zou aan het eind van de weg die bij De Capriles uitkomt bij een voetbalveldje wonen. We stoppen bij een aantal huizen en vragen naar hem maar zonder resultaat. We voelen ons net Grijpstra en de Gier of Opsporing verzocht. Student Alexander poseert op het IBB als Isaac. Frans poseert thuis voor Abraham. Zweten.

VRIJDAG 20 FEBRUARI
Bij het Floris Suite Hotel is het happy hour vanaf 18.00 en gayfriendly. Kaartjes worden uitgewisseld. Reserveren daar meteen een tripje naar Klein Curaçao.

ZATERDAG 21 FEBRUARI
Een mail van Frontroom gallery in Brooklyn. Ze willen ons graag ontmoeten als we in NYC zijn.

ZONDAG 22 FEBRUARI
Op om 5.30, op weg om 6 en aan boord van de Mermaid om 7. We varen naar Kleine Curaçao in ongeveer 2 uur op een vrij ruige zee. Het paradijselijke onbewoonde eiland wordt overspoeld met Nederlanders. Die en masse de duikbril op doen op zoek naar de beloofde zee flora en fauna… die er nauwelijks is.WEEK 8
MAANDAG 23 FEBRUARI
We fotograferen Shudarli. Avantia, de nieuw pr dame van het IBB interviewt ons voor het nieuw online magazine van het IBB. We vertrekken naar Punda voor onze afspraak met Ninotchka om 14.00 op Kas di Cultura. Het gesprekje is kort en veelbelovend. De medewerkster beloofd ons de nummers van Stanley Brown, Reina Carnaval 2015, en een bobo van de Scouts Curacao. Thuis pakken voor New York.

DINSDAG 24 FEBRUARI
In Miami lopen we in een fuik van de US Customs. Het duurt allemaal veel langer dan de 2 uur en 10 minuten die we hadden. We missen de vlucht en staan uren in de rij voor een nieuw vlucht. Op het nippertje scoren we een kamer in een motel met alleen maar rood licht, overal spiegels en een jacuzzi waar we ruim samen in kunnen.

WOENSDAG 25 FEBRUARI
We laten New York weten dat we later komen, hebben een vlucht van 10.30 uur. Arriveren om 17.00 uur in het YOCA Hotel, pleuren de spullen in 5C en meteen door naar de Rush Art waar nood kreten vandaan komen. Het werk is beschadigt tijdens het transport. Het valt allemaal erg mee. Het werk is al opgehangen en heeft een prominente plek in de gallery.

DONDERDAG 26 FEBRUARI
We lopen via Union Square naar SOHO, scoren een retro polkadotjurkje en handschoentjes om op Curaçao te kunnen gebruiken voor een portret. Om 18.00 bij Rush Arts gallery met een drukke opening. Robert Kloos is er en Peter Henket en, zijn man en ons model, Roger Innes. Het wordt een geanimeerde avond die voorgezet wordt in het YOCA hotel. Very convenient for us, want wij rollen zo onze kamer in.

VRIJDAG 27 FEBRUARI
We laten een auto voorrijden om ons bij onze kleding verhuurder Jim in New Jersey City te komen. Het weer is helder en het licht is goed. Hij is super behulpzaam, blijft maar sjouwen met kleding. We fotograferen vier verschillende historische outfits op Rienus in de achtertuin, de poten van het statief diep in de sneeuw.

ZATERDAG 28 FEBRUARI
14.00. The event in Rush Arts. Er verschillende performances gaande. Vrienden uit NYC, Denise, Mathhew en Harold komen binnen. Chelsea in en we doen flink wat grote galeries, gaan dan downtown aan de kant van de Hudson naar de Art Bar en vervolgens door naar Houston street waar Jonny Star en de kunstenaars een ‘get together’ hebben.

ZONDAG 1 MAART
Door de dikke sneeuw lopen we naar onze afpsraak bij Frontroom Gallery. Frustrerend. Zij hebben contact gemaakt met ons en nu spelen ZIJ hard to get. Parels voor de zwijnen denken we en gaan met een taxi glibberend naar het Brooklyn Musuem. Kehinde Wiley. Imposant!WEEK 9
MAANDAG 2 MAART
Naar de Metropoitan Museum met Jonny. Weer buiten doen we een rondje Central Park door de sneeuw. Op Bedfort avenue in Williamsburg drinken we martini’s en nemen we afscheid van Jonny. Per taxi naar een Spaans restaurantje in Chelsea en we sluiten de avond af met vrienden in de Barracuda, waar een showtje meepikken met een travestiet met big hair en big hips. Een overvolle New Yorkse dag om prima mee te eindigen.

DINSDAG 3 MAART
De vlucht en de aansluiting verlopen vlekkeloos. David haalt ons af. We wisselen verhalen uit in de auto over onze trip naar NYC en die van hem naar Barbados.

WOENSDAG 4 MAART
7.40 uur. Eerste telefoontje. Derika geeft door dat we 23 februari we vier dagen naar Jamaica gaan. Op het IBB gaan wij meteen aan het werk. Komen tijd tekort en het gaat hard.

DONDERDAG 5 MAART
Het heeft de laatste dagen veel geregend en er liggen vaak grote plassen op onze patio. De gebroken hartjes, die twee weken nadat we hier waren gearriveerd waren verwijderd, zijn weer helemaal terug. De palm, was ook flink gesnoeid, groeit hard en de takken hangen alweer weer laag over onze tuin. Het is een nat jaar. We hebben geluk.