Blog

Artist in Resident at Jingdezhen International Studio, China 2019

Jun 05, 2020

Nine international artists, alumni of the European Ceramic Work Centre, were invited to work at Taoxichuan International Studio’s in Jingdezhen, since 2000 years ceramic capital of China. The pieces we created at the Studio’s were part of the exhibition celebrating the 50th anniversary of the E.K.W.C. In this show also nine Chinese artists were included. Working in Jingdezhen is different than in the Netherlands. Porcelain and clay are different. Glazes are cheap and readymade. Molding and casting factories are there in abundance to do the work for you with great speed, excellence and expertise. One can find so called ‘masters’ to help you in every discipline in the field of ceramics.Jingdezhen breathes ceramic and I learned a lot in a short period of time.We had little more than two months to fill the huge Toaxichuan Gallery.

The works we made were going to travel to more galleries in China. Due to Covid things were postponed. The better part of the work I made at the International studio's is therefor in crates waiting for action. But pictures of the works you will find under 'sculptures',

Read More →

Stoken bij het EKWC

Jan 22, 2019

Stoken van je beelden is het spannendse stuk van het keramische proces. Ook duurt het vaak langer dan je wil. Een stook duurt soms wel dagen afhankelijk van vele factoren. Ff naar je oven wandelen om te checken of die al open kan, dat wil zeggen is de temperatuur tot onder de 100 graden gedaald ... hoe vaak heb ik dat niet gedaan. Stoken gaat in meerdere fasen. Het biscuit stoken van je klei, dan het glazuren en vaak nog een ronde met luster en/of opglazuur. Het instellen van een geschikt programma wordt bij het EKWC gedaan door de staf want dat is een hele studie. Kleisoort en dikte van het materiaal en verschillende soorten glazuur bepalen in welk tempo de temperatuur omhoog gejaagd word en ook in welk tempo het afkoelen wordt ingepland.

Read More →

Vormen maken uit massief bij het EKWC

Jan 22, 2019

Hol opbouwen is een techniek waarbij de klei van het beeld een mooie dunne wand van gelijke dikte verkrijgt. Maar het is ook een tijdrovende zaak. Ik zag iemand bij het EKWC in razend tempo beelden maken vanuit een massieve berg klei. Mijn laatste weken waren al ingegaan maar ik wilde toch een poging wagen ook dit nog uit te proberen.

Read More →

Glazuren bij het EKWC

Jan 22, 2019

Glazuren is een vak apart. Je kan een perfect beeld goed verpesten door het verkeerd te glazuren. Lukt het wel dan is kan het laagje glas op je beeld wonderschoon werken.

Ik heb heel veel testjes gemaakt tijdens mijn verblijf. Misschien wel de meeste tijd daarin gestoken. Eerst op platte plaatjes maar al snel op kleine versies van mijn beelden of op speciaal hiervoor gemaakte details. Glazuur leidt in de oven een eigen leven. Op een plat liggende plaat werkt glazuur geheel anders dan op een staand oppervlak.

Read More →

Mal maken bij het EKWC

Jan 22, 2019

Ik kwam er al snel achter dat je beter niet iets met heel veel uitsteeksels kon maken want een mal daarvoor bestaat dan uit heel veel delen. Ik maakte daarom een vaasje. Op de ene zijde zie je een portret van een dame in een niqab, op de ander een Madonna. Het beeld hiervoor ontstond bij toeval toen ik een schetsje aan het boetseren was in zwarte klei. Het plan was de dame in niqab alleen maar toen ik het beeldje omkeerde zat daar al de ruwe versie van de Madonna in. Ik hoefde haar er alleen nog maar uit te halen. Dieudonné? :)

Read More →

Porselein bij het EKWC

Jan 22, 2019

Met porselein boetseren is alsof je iets maakt van snel drogende kauwgom. Het materiaal is lang niet zo gehoorzaam als klei. Ik wilde een buste hol opbouwen zoals ik dat eerder deed maar kwam van een kouwe kermis thuis. Toen ben ik maar een piepklein penisje gaan boetseren en heb daar een handje omheen weten te breien.

Read More →

Klei bij het EKWC

Jan 22, 2019

Kleien maakt gelukkig... :)

Read More →

Werkperiode bij het Europees Keramisch Werkcentrum

Sep 20, 2018

Bootcamp keramiek: Ik ben 12 weken intern als artist in residence aan het werk geweest bij het Europees Keramisch Werkcentrum in Oisterwijk. Deze residency is mede mogelijk gemaakt door Amsterdams Fonds voor de Kunst, Stichting Stokroos, Fonds KWADRAAT en het Mondriaanfonds. Bij he EKWC werkt een wisselende groep van internationale kunstenaars onder begeleiding van een keur aan keramische specialisten met state of the art apparatuur. Deze residency is mogelijk gemaakt door


Read More →

Mural of Bling Madonna at Curaçao

Jun 06, 2016

In 2015 Rienus and I worked 4 months as artists in residence at Instituto Buena Bista on Curaçao granted by the Mondriaan foundation. We made a series of portrait photography but in the project description was also a mural planned. The location we desired was on a wall of JJIC, former GOG, a penitentiary for juvenal delinquents that is right next to the premises of the Institute in Willemstad.

Read More →